Pui intreg la vas roman

Vasul roman este folosit cel mai mult pentru prepararea sarmalelor dar, pentru ca marele avantaj al lui este prepararea alimentelor fara a fi nevoie de apa, si puiul facut in vasul roman iese fraged si foarte gustos.

Ingredientele de care aveti nevoie sunt:

– 1 pui intreg Avis
– 300 grame de ghebe
– 5-6 cartofi
– 3 morcovi
– doua capatani de usturoi
– un ardei gras
– sare, piper, cimbru, busuioc, rozmarin
– cateva linguri de ulei de masline
– patrunjel verde

Inainte de a prepara puiul si a va apuca de taiat legumele, scufundati vasul roman in apa. Trebuie sa stea macar jumatate de ora in apa (cu tot cu capac) pentru a absorbi cat are nevoie pentru o coacere perfecta.

Cat timp vasul roman se afla in apa, taiati legumele: cartofii cubulete, morcovii felii, ardeiul gras in bucatele mai mari. Ciupercile, in cazul in care nu folositi ghebe, le taiati in bucati mari Faceti un amestec din uleiul de masline, piper, sare, cimbru, rozmarin si busuioc si condimentati toate legumele, inclusiv ciupercile. Cu un amestec asemanator ungeti bine si puiul pe exterior, sub piele si pe interior. Puneti puiul si legumele in vasul roman, presarati patrunjelul si dati la cuptor.

E foarte important ca vasul sa intre in cuptorul rece si sa mariti temperatura treptat pentru ca altfel exista pericolul ca acesta sa crape!

Dupa o ora, poate chiar o ora si jumatate in cazul in care puiul este mai mare, scoateti capacul de pe vasul roman si lasati preparatul sa se rumeneasca inca vreo jumatate de ora, in functie de preferinte.

Se serveste cald, cu andive si mujdei.

Pofta buna! Rețetă pregatită de Sebastian Bârgău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *