Pui umplut la cuptor

Friptura, pe post de fel principat, este cel mai important ingredient al unei mese fie ea obşnuită sau festivă. Acest "Pui AVIS umplut la cuptor" o reţetă foarte laborioasă ce-i drept, dar daca aveţi timp, rezultatul este fabulos. Umplutura este cheia, fiind un amestec de ingrediente pregătite individual, care împreună dau toată savoarea preparatului. Sper să vă tenteze şi într-o bună zi să-l încercaţi.

Ingrediente:

  • * 1 pui grill AVIS de cca. 1.5 kg
  • * zeamă de lămâie
  • * ulei de măsline
  • * 1 linguriţă de rozmarin
  • * sare şi piper alb
  • * 1 pahar de vin alb – 200 ml
  • * 10 beţişoare de frigarui

Garnitura:

  • * 600 g cartofi de preferat noi
  • * 1 morcov
  • * 1 păstârnac
  • * 1 ceapă roşie
  • * rozmarin proaspăt

 

Umplutura:

  • * 400 g ficăţei de pui AVIS
  • * 200 g carne de pui AVIS
  • * boia dulce
  • * 200 g ciuperci champignons
  • * 1 linguriţă condiment de ciuperci
  • * 150 g slănină afumată sau bacon
  • * 200 g cuşcuş + 1 linguriţă curry
  • * 150-200 ml supă de pui
  • * 5 ouă crude + 2 ouă fierte
  • * margarină de gătit + ulei de măsline
  • * sare şi piper
  • * condimente de drob

Verdeţuri:

* 1 legatură ceapă verde

* 1 legatură usturoi verde

* 1 legatură de pătrunjel verde

* 1 legatură de mărar verde

* 1 legatură de leurda

Mod de preparare:
Prepararea acestei reţete necesită două etape. Pentru umplutură începem să pregătim pe rând ingredientele. Ficăţeii de pui se curăţă, apoi se spală, se tamponează de excesul de apa şi se pun într-o tigaie la prăjit cu puţină margarină şi 2 linguri cu ulei de măsline. Dacă necesită lichid adăugăm puţină supă de pui. Când înfigem un cuţit şi nu mai iese sânge, sunt gata şi se scot pe o farfurie. Acum se sărează şi se piperează.

Carnea de pui se toacă si se căleşte în puţin ulei de măsline, iar când a scăzut se adaugă puţină supă de pui. Se mai lasă până absoarbe lichidul. Se condimentează cu sare, piper şi boia şi se dă deoparte.

Ciupercile champignons se decojesc (sau nu !) şi se scot picioruşele. Se taie julien şi se călesc la fel în puţină margarină şi ulei de măsline. Cand scade apa se adaugă supa de pui atât cât se cere. Opărim cuşcuş-ul, îl lăsăm acoperit 10 minute, după care-l scurgem. Îl stropim cu puţin ulei de măsline să nu se lipească şi-l condimentăm cu o linguriţă de curry praf., care-i va da şi aromă şi culoare. Tocăm şi toate verdeţurile cam de 5 mm.

Fierbem 2 ouă tari pe care le tăiem apoi în cuburi la fel ca şi slăninuţa afumată.

Având toate componentele gata, începem să compunem umplutura. într-un vas mare punem ficăţeii, cuşcuş-ul şi adăugăm jumătate din verdeaţă. Adaugăm apoi ciupercile călite şi tăiate mare şi omogenizăm.
Cele 5 ouă le batem cu o furculiţă. Adaugăm în umplutură şi cubuleţele de ouă fierte şi la sfârşit turnăm ouăle bătute şi omogenizăm toată compoziţia. De regulă fiecare ingredient când a fost pregătit a fost şi condimentat. De aceea umplutura nu ar mai necesita alte condimente, decât după gust, condimente pentru drob.

Pregătirea puiului.

Se spală bine şi se şterge. Se pârleşte pe flacara de la aragaz ca să scăpăm de puf . Cu un cuţit ascuţit şi o foarfecă de bucătărie, scoatem sternul ( osul pieptului ) puiului.

Ştergem bine înăuntru şi stopim cu zeamă de lămâie, care are rol de frăgezire. Începem să umplem puiul cu grijă, nu trebuie îndesat ca să nu pocnească la cuptor. Cu mâinile uniformizăm umplutura, apoi coasem pielea. Legăm picioarele între ele şi legăm şi aripile pe lângă pui.
Pregătim tava pentru cuptor. Aşezăm ceapa roşie, morcovul şi păstârnacul tăiate rondele. Aşezăm peste legume beţele de frigărui, formând un grătar, care va împiedica puiul să se prindă de tavă. Punem şi puiul şi aşezăm roată cartofii curăţaţi. Se unge puiul şi se condimentează cu rozmarin. În tavă se pune ulei de măsline, supă de pui şi vin alb.

Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se scoate apoi folia şi se mai lasă la cuptor să se rumenească încă cca. 30 de minute, stopind din când în când cu zeama din tavă. Dacă acesta scade se mai completează. Cand este gata, arată cam aşa:

 

Se scoate din tavă se lasă să se odihneasca 10 minute apoi se serveşte cu sosul alături, o salată de sezon şi un vin alb demi-sec sau sec.

Poftă bună!

(sursa: culoriledinfarfurie.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *