Să începem săptămâna cu o reţetă indiană,Puiul Tandoori. Denumirea acestui preparat vine de la stilul de gătit, în care se foloseşte cuptorul de lut numit tandoori. Putem însă adapta reţeta şi ca cuptorul modern pe bază de gaz sau cel electric, dar mai mult ca sigur că nu vom obţine gustul original. Chiar şi aşa pulpele au o savoare specială şi se topesc în gură, aşa că merită să încercaţi.
Ingrediente:
- 6 pulpe mari de pui (AVIS) fără piele
- 1-2 linguri de suc de lămâie
- 2 linguriţe de boia iute (sau dulce)
- sare după gust
- piper
- vin alb
- ulei de măsline
Marinata:
- 250 g iaurt (preferat de capră)
- 2 cm ghimbir
- 3 caţei de usturoi
- 1 linguriţă curcuma
- 2 linguriţe chimion măcinat
- 2 linguriţe coriandru măcinat
- 2 linguriţe boia iute (sau dulce)
- 1 lingură pastă de tomate
Mod de pregătire:
Se spală bine pulpele de pui (AVIS) , apoi se şterg prin tamponare cu un prosop. Pe pulpe se fac 2-3 crestaturi de cca. un cm în carne perpendicular pe os. Se freacă apoi pulpele cu boia, zeamă de lămâie, sare şi piper după gust şi se pun în frigider 10-15 minute. Între timp pregătim adevărata marinată din ingredientele de mai sus care se amestecă într-un bol. Daca aveţi condimentul tandoori este mai simplu. Atunci amestecaţi 2 linguriţe de tandoori cu iaurtul şi ghimbirul, restul ingredientelor (menţionate mai sus) fiind cuprinse în condiment. Se amestecă totul bine până devine o pastă uniformă.
Se ung din nou pulpele cu acest amestec de iaurt, îndesând cât mai bine în crestături. Se pun pulpele într-o pungă de plastic, se toarnă deasupra restul marinatei şi se închide punga. Se pune din nou în frigider minim 3 ore. Apoi se pregăteşte o tavă sau un vas adânc, se tapetează cu folie de aluminiu şi se pune în vas un gratar. Se aşează pe grătar pulpele, se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se aşează în cuptorul încins la 180 °C pentru 40 de minute. La jumătatea intervalului se întorc pulpele şi se completează eventual cu vin alb, dacă vă place savoarea pe care o dă fripturilor.
Se serveste cu orez sau cuşcuş.
Cuşcuş-ul sunt niste paste, sub forma unor granule sferice care se găsesc şi-n nagazinele de la noi. Se serveşte ca garnitură dar şi ca mâncare în sine, putând fi servit rece sau cald. Se prepară în doar câteva minute. Într-un vas se pun 3-4 linguri de ulei. Cand s-a încins se pune cuşcuş-ul şi se amestecă până îşi schimbă culoarea. Când a devenit roze, se adaugă, după caz, supă sau apă caldă cât să depaşească cuşcuş-ul. Se sărează şi se acoperă cu un capac, lăsând pe foc până se absoarbe lichidul.
Pofta buna!
(sursa: culoriledinfarfurie.ro)