Sparanghel la cuptor cu ou moale

Ingrediente:
4-5 ouă, 500 gr sparanghel,  2 fire mărar, sare, piper negru, chili (sau boia), 2 linguri ulei de măsline.
Sos picant:
100 gr maioneză, 1 linguriță muștar, 1 linguriță oțet, 1/2 ceapă mică roșie (cca 15 gr), 2 linguri generoase frișcă bătută, sare.
Metodă de preparare:
Pregătiţi sosul: puneţi toate ingredientele (exceptând frişca) într-un robot mic şi mixati până obţineţi o crema fină. Gustaţi-l şi mai adăugaţi oţet dacă simţiți că nu e suficient de acrişor pentru gustul vostru. Adăugaţi frişca bătută în sos cu mişcări uşoare şi apoi dregeţi de sare. Lăsaţi sosul să stea la frigider până la servire.
Sparanghelul curăţat, spălat şi bine uscat se aşeză în tava cuptorului pe un singur strat. Se stropeşte cu ulei de măsline, se amestecă cu mâna să fie uniform acoperit şi se condimentează cu sare şi piper negru.
Se coace la 220 C timp de aproximativ 10 minute. După acest timp îl verificaţi şi îl scoateţi când e făcut. Sparanghelul trebuie să rămână uşor crocant la final, nu-l lăsaţi să se înmoaie fiindcă gustul se alterează.
Cât se face spranghelul puneţi o oală cu apă multă (cât să acopere ouăle) la fiert. Adăugaţi sare în apă. Când apa clocoteşte, daţi focul la mic şi adăugaţi ouăle (direct de la frigider, aşa e socotit timpul de fierbere!) în apă, unul câte unul. Folosiţi o paleta să le lăsaţi uşor în apă. Astfel nu vor crapa.
Fierbeţi, la foc mic, timp de:
– 7 minute – pentru moale, adică nu se curge afară când îl tăiaţi, ar fi chiar inestetic, dar gălbenuşul e moale bine
– 8 minute – încă moale, dar gălbenuşul începe să se coaguleze pe margini
– 9 minute – „clicos”, adică gălbenuşul e închegat de tot, nu curge deloc, dar e încă umed
Scoateţi ouăle din apă folosind paleta şi le puneţi direct într-un bol cu apă rece. Le lăsaţi să se răcorească un pic, apoi cu un latul unui cuţit se loveşte coaja de jur împrejur. Se mai lasă un pic în apă rece şi apoi se pot decoji.
Se aşează fire de sparanghel pe farfurii. Deasupra se pune câte un ou tăiat în două. Pe el se pune câte 1 linguriţă sos picant. Se presară cu sare de mare, piper negru şi puţin chili (boia). Se presară cu mărar tocat din abundenţă. Se servesc imediat.
Poftă bună!
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *