Bruschette cu ciuperci și ou poșat

Ingrediente:
2 felii mari de pâine, sortimentul pe care îl preferați, 2 ouă proaspete, 250 de grame de ciuperci, 75 de grame de brânză cu mucegai nobil (se poate înlocui și cu un cașcaval maturat, dacă preferați), 30 de grame de unt, 2 lingurițe de ulei, 50 de grame de ceapă roșie, 1 cățel de usturoi, 1 lingură cremă balsamică, 1 lingură pătrunjel verde tocat, puțină coajă rasă de lămâie, 1 lingură chives (arpagic verde) tocat, 100 ml. oțet, sare și piper.
Metodă de preparare:
Porniți cuptorul și setați-l la 190 de grade Celsius, fruncția grill. Pregătiți pe foc o oală cu apă (cam 3-4 litri) fierbinte, gata de a da în clocot. Curățați temeinic ceapa, ciupercile și usturoiul, înainte de a începe prepararea. Se toacă ceapa julienne, usturoiul se toacă lamele subțiri, ciupercile se taie în sferturi sau jumătăți, depinde de mărime. Se încinge pe foc mediu o tigaie, se adaugă 1 linguriță de ulei și 1/2 din unt. Când untul se topește, se adaugă ceapa și usturoiul, se presară cu un praf de sare și se amestecă. Se reduce focul și se călește ceapa la foc mic, să se înmoaie bine fără să se rumenească. Separat, se încinge pe foc iute o tigaie încăpătoare, se adaugă 1 linguriță de ulei și se sotează ciupercile 4-5 minute la foc iute, întorcându-le frecvent cu tigaia sau cu o spatulă, până când sunt rumene și se înmoaie ușor, rămânând cărnoase și suculente. Dacă s-ar prepara ciupercile la foc mai mic, ar elimina multă apă și s-ar înmuia excesiv. Când ciupercile sunt gata se oprește focul și se răzuiește deasupra lor puțină coajă de lămâie, doar partea galbenă. Se adaugă pătrunjelul, crema balsamică și sare și piper după gust și lasă deoparte. Se ung cu untul rămas cele două felii de pâine și se repartizează deasupra lor jumătate din brânză. Se dau la cuptor, la o înălțime medie, până încep să se rumenească ușor de jur împrejur. La oala cu apă care fierbe se adaugă 1 lingură bună de sare și apoi oțetul. Se sparg ouăle separat, în două castronele. Se amestecă rapid în apă, formând un vârtej în mijlocul căruia vom lăsa să cadă pe rând câte un ou. Mișcarea circulară a apei și oțetul vor ajuta la coagulare rapidă a albușului în jurul gălbenușului. Se oprește focul și se lasă ouăle să se gătească în apa fierbinte, de la căldura remanentă, timp de 3 minute, apoi se scot cu o spumieră și se scurg bine de tot de apă. Înainte de servire, se îndepărtează delicat cu un cuțit ”franjurile” inestetice de albuș coagulat. După ce brânza s-a topit și pâinea a început să se rumenească ușor de jur împrejur, se scoate tava din cuptor și se distribuie deasupra celor două felii de pâine mai întâi ciupercile, apoi brânza rămasă, ruptă în bucățele. Se mai dau la cuptor 2:30-3 minute, exact timpul de care are nevoie și oul ca să se gătească. Se montează pe farfurii câte o bruschetta caldă cu ciuperci și brânză și se așează deasupra oul poșat. Se asezonează oul cu sare și piper proaspăt măcinat, se presară cu chives tocat și… poftă mare!
Sursa: www.retetecalamama.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *