Câteva lucruri fascinante despre vederea puilor

V-aţi întrebat vreodată cât de bună este vederea puilor?  Sau dacă ei văd în culori sau alb-negru? Sau v-ați minunat cum pot spiona un mic gândac sau cum pot zări o sămânță în iarbă? Am adunat câteva fapte fascinante despre vederea puilor pentru plăcerea dumneavoastră de lectură. Puii pot vedea în acelaşi mod ca și un om. Ei au cornee şi iris în fiecare ochi prin care lumina intră înainte de a ajunge la nivelul retinei care dă sens culorilor.
Pui posedă nu numai trei tonuri de bază de culoare ca omul (roșu, galben și albastru), dar, de asemenea, ei au posibilitatea de a detecta și un ton de lumină ultravioletă (UV). Acest lucru le permite să facă diferenţa între a vedea mult mai multe culori şi nuanţe decât omul. Tonurile UV le ajută pentru a găsi insecte strălucitoare, semințe, fructe de pădure cu uşurinţă printre iarbă şi murdărie. O găină, de asemenea, foloseşte tonuri de UV pentru a vedea puii care sunt în creştere.
Puii au un ton de detectare a mişcării lente. Acest lucru le permite să detecteze mișcările lente ale insectelor sau ale prădătorilor. Pentru că ochii puilor sunt mai sensibili la lumină decât al oamenilor, şpot detecta mişcări mult mai subtile.
Pentru că puii au evoluat după epoca dinozaurilor si nu au milioane de ani în calitate de animale nocturne ca multe alte specii, viziunea lor de noapte este slabă din cauza sensibilității la lumină scăzută. În plus faţă de pleoapele superioare şi inferioare similare cu cele ale oamenilor, ei au un al treilea capac la ochi numit pleoapă nictating, care se mișcă orizontal peste ochii în loc să se deplaseze în sus sau în jos. Această membrană este transparentă.
Un pui pote folosi fiecare ochi independent sau simultan. Chiar înainte de ecloziune, ochiul drept se află lângă coajă (şi absoarbe lumina prin coajă) şi ochiul stâng este acoperit de corpul său. Ca rezultat ochiul drept se dezvoltă near-sightedness pentru a permite puiului să  căute hrană, în timp ce ochiul stâng dezvoltă prezbitismul, pentru a permite puiului căutarea prădătorilor de departe. De aceea, atunci când un prădător zboară deasupra capului, veţi observa că puii își înclină capul astfel încât ochiul stâng să fie spre cer. Ochiul puiului ocupă aproximativ 10 % din întreaga masă a capului (ochiul de om doar 1 %) pentru a le permite să vadă imagini mai mari şi mai clare. Pentru că ochii lor sunt pe laturile capului în loc să fie frontali, puii au un câmp vizual de 300 de grade, în comparaţie cu 180 de grade câmpul de vizibilitate al omului. Puii pot să simtă prezenţa sau absenţa luminii prin glanda pineală în creierele lor, astfel încât chiar şi un pui complet orb poate să sesizeze lumina zilei, precum şi schimbarea anotimpurilor.
În concluzie puii pot vedea mult mai mult decât noi oamenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *