Ciorba de pui a la grec

"A la grecque" sau "a la grec" inseamna "in stil grecesc" sau, mai precis, un fel de mancare servit intr-un sos facut din ulei de masline, suc de lamaie si cateva ingrediente (fenicul, coriandru, salvie si cimbru)

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Un pui AVIS3000 de un kg
2 morcovi
O radacina de patrunjel mare
O bucata de telina (de aproximativ 150 de grame)
O lingurita de piper boabe negru
200 ml de smantana
150 ml de lapte
Galbenusurile de la 3 oua AVIS3000
60 grame de orez
O lamaie
2 lingurite de sare
3 linguri de ulei
2 fire de marar (sau patrunjel)

Spalati bine puiul, taiati-l in bucati mari si puneti-l la fiert intr-o oala cu 2,5 litri de apa rece si piperul boabe. 

Zarzavaturile (fara un morcov) le taiati in bucati mari si le puneti la fiert impreuna cu puiul. Adaugati o  lingurita de sare. Fierbeti totul la foc mediu, spumand din cand in cand. 

Cand nu se mai face spuma, lasati sa fiarba cu capac. Cand e bine fiarta carnea, strecurati supa. Dati jos carnea de pui de pe oase si rupeti-o in fasii. 

Separat, puneti la fiert orezul cu multa apa si sare, urmand instructiunile de pe pachet.

Intr-o oala, puneti la calit morcovul ramas, dat pe razatoare, in 3 linguri de ulei. Dupa ce se inmoaie un pic, adaugati supa strecurata si fasiile de carne de pui. Dati focul la mic sub oala, ca sa nu mai clocoteasca supa.

Intr-un bol mai mare bateti bine galbenusurile cu laptele si apoi adaugati smantana. Adaugati pe rand cateva polonice (5-6) de supa fierbinte peste acest amestec si amestecati cu telul dupa fiecare polonic, ca sa nu se "branzeasca" compozitia. 
Turnati totul in oala cu supa, incet si amestecand tot timpul in supa.

Adaugati orezul fiert si scurs. Adaugati sucul de lamaie (puneti prima data sucul de la jumatate de lamaie si apoi verificati daca mai e nevoie). 
Daca este necesar, mai adaugati sare. Lasati-o pe foc mic inca 10 minute, ca sa capete consistenta de ciorba (de la galbenusuri), apoi stingeti focul si presarati marar sau patrunjel tocat.

Pofta bună! Rețetă pregatită de Sebastian Bârgău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *