Conținutul de proteine în principalele tipuri de carne

Un aspect foarte important din punct de vedere nutritiv este acela al conținutului de proteine, fiind cunoscut modul în care carnea se încadrează în clase de calitate, în funcție de conținutul în aminoacizi esențiali. Baza de date a USDA prezintă conținutul total în proteine al diferitelor tipuri de carne, constatându-se o diferență mică în cazul comparațiilor între diferitele tipuri de carne de pasăre, cu oscilații în cazul cărnii de rață, al cărui conținut în proteine pare a fi mai mic față de celelalte specii de păsări de interes economic. Altfel, luând ca reper carnea de pui, variațiile acestui parametru sunt foarte mici, după cum se poate observa in tabelul. Desigur, în cazul comparației între diferitele tipuri de carne de pasăre și carnea obținută de la speciile de mamifere de interes economic, se constată diferențe care chiar dacă nu pot fi considerate substanțiale, sunt de luat în seamă atunci când se alege carnea cu conținut mai ridicat sau mai scăzut de proteine, în funcție de dieta care trebuie stabilită. Un conținut relativ scăzut de proteine se observă în cazul cărnii de porc (16, 88 g/100 g carne) și acelei de miel (16,56 g/100 g carne), stabilit în comparație cu cel al cărnii de curcan (22,64 g/100 g carne) sau acelei de gâscă (22,75 g/100 g carne). Carnea de pui se situează în apropierea acestor ultimi parametrii (Tabelul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *