Creme brulee

Reteta de creme brulee nu este una foarte complicata dar este destul de migaloasa si necesita destul de mult timp pentru a fi preparata. Chiar si asa, rezultatul merita toata osteneala.

Ingredientele de care aveti nevoie sunt:

– 4 oua Avis mari
– 500ml frisca lichida
– 150gr zahar brun
– esenta de vanilie

Frisca lichida impreuna cu 50 gr zahar si cu esenta de vanilie se pun intr-o oala si se pun la foc mic pana cand se incalzeste si se topeste tot zaharul. Nu trebuie tinuta pana fierbe, trebuie doar sa se incalzeasca putin. Intre timp puneti galbenusurile in mixer si frecati-le cu 50 de grame de zahar pana acesta se topeste. Apoi, cand frisca s-a racit, turnati usor peste galbenusuri si amestecati in continuu la viteza mica. Atentie: nu trebuie sa amestecati foarte mult pentru a nu se prinde frisca si pentru a nu baga foarte mult aer in compozitie.

Puneti lichidul rezultat in boluri termorezistente. Puneti bolurile intr-o tava in care ati pus un prosop ud. Inainte de a le baga la cuptor turnati apa clocotita in tava pana la jumatatea bolurilor. Introduceti tava in cuptor (cuptorul NU trebuie sa fie incalzit inainte) la 160 de grade si lasati-o 35-40 de minute sau pana cand compozitia se comporta ca un jeleu.

Dupa ce le-ati scos, lasati bolurile sa se raceasca si apoi le bagati la frigider peste noapte (sau minim 4 ore). Acum urmeaza chestia mai complicata. Peste fiecare bol puneti o lingurita de zahar brun si, agitand bolul, egalizati stratul de zahar. Apoi bagati bolurile la cuptor folosind caldura doar de sus si la o distanta de 10 cm de arzator. Asteptati, cu ochii pe ele, pana cand zaharul se topeste. Scoateti imediat bolurile din cuptor, lasati-le 10 secunde sa se intareasca stratul de zahar si mai turnati cate o lingurita de zahar in fiecare bol, egalizandu-l si pe acesta. Apoi bagati bolurile inapoi in cuptor. Dupa ce s-a topit si al doilea strat de zahar si au aparut petele maroniu inchis, scoateti bolurile din cuptor si lasati-le sa se raceasca inainte sa le bagati in frigider. Se servesc reci.

Pofta bună! Rețetă pregatită de Sebastian Bârgău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *