Să începem săptămâna cu o retetă sofisticată: Frigănele cu sote de mazăre şi pui AVIS. Pentru ardeleni menţionăm că frigănlele sunt de fapt cunoscuta "pită în ou". Oul tot AVIS bine înţeles! Combinaţia de frigănele cu sote de mazăre, sau mazărea servită cu frigănele, cred că vă place tuturor. Frigănele, cunoscute în Banat "bundas kenyer", nu-s altceva decât pâine dată prin ou şi prajită. Dacă are alături şi o bucată de carne de pui AVIS e şi mai apetisantă.
Ingrediente:
- * 250-300 g mazăre congelată sau proaspătă
- * un cub de unt
- * supă de pui
- * vegeta
- * mărar
- * 4-6 felii de pâine
- * 2 ouă
- * 2 linguri cu lapte
- * ulei pentru prăjit
- * 4 pulpe de pui AVIS
- * rozmarin
- * cimbru
- * sare
- * piper
- * unt
- * ulei de măsline
Mod de preparare:
Pregătim mazărea pe care o punem să fiarbă. Cand e fiartă se topeşte untul într-o tigaie şi se căleşte în el mazărea scursă de apă, cca 10 minute. Se mai adaugă (optional) o linguriţă de amidon de porumb şi un polonic de supă . Se stinge focul şi se adaugă mărarul tocat fin.
Pentru friganele pâinea ceva mai veche este cea mai indicată. Dacă e prea proaspătă, nu se pot tăia feliile frumos. Se bat cele 2 ouă proaspete AVIS, se adaugă 1-2 linguri de lapte (sau smântână). Din feliile de pâine decupăm un cerc cu ajutorul unui pahar de diametru potrivit. Se tăvălesc apoi feliile prin ou şi se prăjesc în ulei încins pe ambele părţi, după care se scot pe şervet de hârtie absorbant.
Frigănelele merg minunat cu mazărea, iar mazărea la rândul ei merge ca garnitură perfectă la pulpele de pui prajite întâi într-o tigaie cu puţin ulei, apoi bagate la cuptor încă 20-30 de minute, după ce în prealabil au fost sărate şi condimentate după gust.
Pregătim platourile: Lângă 1-2 pulpe de pui AVIS, aşezăm mazărea în centrul decupat al frigănelelor şi deasupra acoperim cu un capac tot din pâine în ou.Ornăm şi cu felii de roşii şi astfel platoul este gata ca să-i încântaţi pe cei dragi vouă.
Poftă bună!
(sursa: culoriledinfarfurie.ro)