Ouă la cuptor în sos cremos de praz, cu sparanghel și lămâie

Ingrediente:
2 ouă, 10 fire de sparanghel, o bucată de praz, 30 grame unt, zeamă de la o jumătate de lămâie, două linguri de smântână dulce (double cream), câteva fire de chives, 3-4 frunze de mentă, sare, piper negru proaspăt măcinat.
Pentru garnitură
două felii generoase de pâine cu maia, 20 grame brânză rasă pe răzătoarea fină, câteva fire de chives tocate mărunt.
Metodă de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Sparanghelul se spală şi se curată uşor cu un peeler. Prazul se taie în rondele groase de aprox. jumătate de centimetru.
Firele de chives şi frunzele de mentă se toacă mărunt. Într-o tigaie antiaderenta se topeşte untul la foc mic, apoi se adaugă prazul şi sparanghelul. Se călesc timp de 3-4 minute la foc mic, doar cât să se înmoaie puţin, apoi se stropesc cu zeamă de lămâie. În continuare se adaugă smântână şi verdeaţă tocată, se condimentează cu sare şi piper, şi se mai lasă pe foc timp de maxim 2 minute, cât să se omogenizeze. În două farfurii de tablă (sau ceramică ori alt material rezistent la cuptor) se aşează circular, pe margine, câte 5 fire de sparanghel. Se adaugă sosul cremos de praz, iar în mijloc se sparge câte un ou. Se dau la cuptor pentru 6-7 minute (8 minute dacă vreţi un gălbenuş mai tare)
Pentru servire
Se prăjesc pe grill două felii generoase de pâine. Se condimentează cu brânză rasă şi chives tocat fin.
Sparanghelul poate fi înlocuit cu ceapă verde, ori pentru varietate puteţi folosi şi sparanghel şi ceapă verde.
Brânza poate fi înlocuită cu un caşcaval de foarte bună calitate.
Desigur, puteţi folosi smântână fermentată în loc de double creăm, sau chiar un iaur grecesc bun, dacă vreţi o varianta mai light.
Poftă bună!
Sursa: mentasirozmarin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *