Povestea grupului de firme AVIS 3000

În spatele oricărei fripturi gustoase de pui sau a ouălor servite la micul dejun există o poveste. Povestea oamenilor care și-au lăsat o bucățică de suflet, acolo, printre fermele cu pui, în frigul abatorului, în incubație sau în marea „bucătarie”, care prepară hrana zilnică pentru zeci de mii de pui. Chiar dacă e greu de imaginat, friptura gustoasă din farfurie, ochiul de ou cu care vă începeți ziua, conțin un ingredient secret: sufletul avicultorului.
Povestea sufletului investit într-o afacere cu găini este mai mult decât o metaforă, este istoria unei firme care la începutul mileniului trei, în anul 2001, însemna 400 de oameni în șomaj și 27 de câini vagabonzi, care își duceau zilele printre ruinele fostelor ferme avicole. Este povestea lui Marin State și a familiei lui. Un om care a pus suflet în pasiunea lui, avicultura. După aproape 20 de ani, grupul de firme AVIS, înseamnă un nume important în industria avicolă din România, dezvoltat cu capital 100 la sută românesc.
Totul a început în anul 2001, într-un climat economic deloc propice investițiilor. În România, băncile percepeau dobânzi prohibitive, capitalul autohton se dezvolta în mare parte în urma afacerilor cu bani publici. Doar o familie de avicultori foarte pasionată de munca lor era capabilă să ia o fermă în ruine, și să încerce să o revitalizeze. În primii patru ani (2001 – 2004), ruinele de la Mintia, Leșnic și Șoimuș au început să prindă viață, halele fiind din nou populate cu păsări. Prima a fost ferma nr. 7 din Șoimuș, au urmat ferma de reproducție de pui pentru carne, abatorul și fermele de găini ouătoare. În patru ani, lângă Deva, avicultura renăscuse din propria-i „ruină”.
Integrarea în Uniunea Europeană a fost un prim obstacol în calea firmei care prindea aripi atât la propriu, cât și la figurat. „Pretențiile” integrării în Uniunea Europeană impuneau modernizări și retehnologizarea totală a activității din firma avicolă. Din vechea fermă, au mai rămas doar pereții. Totul a fost modernizat, totul a fost adaptat pretențiilor Uniunii Europene. Pentru AVIS a fost încă odată un început. Practic, firma AVIS se moderniza din mers și se adapta cerințelor unei piețe din ce în ce mai stricte, din punct de vedere calitativ. Practic, în 11 ani de la preluarea ruinelor fostei Avicola, AVIS a reușit să pună la punct un complex integrat de creștere a puilor de carne și a găinilor ouătoare, producând totul, de la puii de o zi, până la furajele necesare și abatorizarea puilor de carne. Până în anul 2013, toate fermele grupului AVIS au fost retehnologizate, modernizate după standarde UE și aflate în producție. Ultima investiție finalizată de curând constă într-o primă hală nou-nouță, construită din temelii, destinată creșterii tineretului de găini ouătoare.
În momentul de față, AVIS 3000 deține două ferme de găini ouătoare crescute liber, de câte 100.000 de capete, o hală de creștere a tineretului pentru găini ouătoare, trei ferme pentru creșterea puilor de carne: Ferma 1, la Mintia, cu o capacitate maximă de 210.000 de pui, Ferma 7, la Șoimuș, cu o capacitate de 480.000 de pui, și Ferma 9, de la Bălata, tot cu 480.000 de pui. În ferma din Leșnic, cresc, în fiecare an, trei serii a câte 15.000 de găini și cocoși pentru reproducere, care produc ouă ce sunt incubate în propria stație de incubație din Leșnic.
Conceptul de „complex avicol integrat” cuprinde pe lângă producția de carne de pui obținută din propria linie de reproducere și producția de ouă, abatorizarea și fabricarea furajelor necesare creșterii păsărilor. Fabrica de furaje, din Mintia, produce nutrețurile pentru toate fermele firmei, iar abatorul cu o capacitate de 30 – 35 de tone de carne pe zi asigură desfacerea cărnii neinjectate – proaspete refrigerate și congelate.
Aceasta este pe scurt, în cifre, istoria grupului de firme AVIS 3000. O istorie statistică, care nu pune în valoare ceea ce administratorii firmei consideră că este cel mai important, înaintea puiului sau a oului, omul. Angajații care muncesc în marea familie AVIS, fără de care oricât suflet ar fi pus fondatorii companiei, rezultatele nu ar fi putut să apară. Omul de dincolo de tejgheaua din magazinele proprii, clienții care trebuie să simtă în fiecare produs cumpărat grija față de calitate, onestitatea producătorului față de consumatori și, ceea ce este mai important, să găsească în fiecare produs, fărâma aceea de suflet pe care marea familie AVIS îl pune acolo, în puiul gustos sau în oul hrănitor. În tot ce poartă marca AVIS 3000 – rara avis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *