Astăzi vom prepara o supă din pipote de pui. Cunoscătorii apreciază foarte mult aceste organe care contin multe proteine, vitamina B12, fier, fosfor şi zinc. Pentru 4 porţii de supă avem nevoie de 500 de grame de pipote de pui (AVIS), o legătură de ceapă verde, 2-3 morcovi, o radacină de pătrunjel, una de păstârnac, o ţelină mică sau un sfert de ţelină mare, fasole verde, mazăre boabe, un cartof, sare, piper negru măcinat, un gălbenuş de ou (AVIS), 2-3 linguri de smântână de gătit şi pătrunjel tocat.
Spălăm bine pipotele si le punem la fiert, în apă caldă, într-o oală pentru ciorbă alături de ceapa verde şi legumele tăiate mărunt. Se spumează după caz. Când pipotele sunt aproape fierte, după cca 25 – 30 de minute, condimentăm supa după gust cu sare şi piper şi continuăm fierberea încă 15 – 20 de minute la foc mic.
În timp ce supa fierbe vom prepara găluştele. Pentru asta avem nevoie de 50 g de unt, 100 ml de apă, 100 g de făină, un ou (AVIS), pătrunjel şi sare.
Fierbem untul în 100 ml de apă. Adăugăm făina şi amestecăm energic un minut, după care luăm vasul de pe foc şi lăsăm să se răcească amestecul. Încorporăm în amestecul răcit oul, pătrunjelul şi sare după gust. Cu o linguriţă vom lua părţi din aluatul obţinut şi îl vom fierbe în apă (eventual alături de un cub knorr de pui) pentru 6-7 minute. Se pot ferbe direct în supă dar aceasta se va tulbura.
Supa fiartă se drege cu un gălbenuş de ou (AVIS) frecat cu două linguri de smântână, se adaugă găluştele (dacă au fost fierte separat) şi se presară peste pătrunjel proaspăt tocat.