Supă de pui cu găluşte din ficat

Astăzi este duminică şi de la masa unei familii tradiţionale ardelenşti nu poate lipsi supa de pui. De aceea  vă propunem o reţetă importată din bucătăria maghiară: Supă de pui cu găluşte din ficat.

Pentru o gospodină care se respectă şi care vrea să-şi bucure familia adunată duminică în jurul mesei cu o supă deosebită, timpul de circa o oră pe care trebuie să-l petreacă în bucătărie pentru prepararea acestui produs nu este foarte mult.

Pentru prepararea supei delicioase avem nevoie de un pui gras sau o găină (AVIS neinjectată) 2 cepe,  2-3 morcovi mai mari, o ţelină mai mică sau o jumătate dintr-una potrivită, 2 rădăcini de patrunjel, o rădăcină de pastarnac, o frunza de dafin, piper boabe, sare după gust.      

Pentru găluştele din ficat de pasare vom avea la dispoziţie trei bucăţi de ficat proaspăt de la AVIS, două ouă tot AVIS (să se asorteze cu ficatul), o felie de pâine, 1-2 linguri de pesmet, un pahar cu lapte, 2-3 linguri de ulei şi pătrunjel tocat.

Mod de preparare:
Pentru supa se alege un pui mai gras sau o găină (AVIS neinjectată). Se spală bine şi se pune la fiert, preferabil tăiată în bucăţi. Asta în funcţie de ce vrem să facem ca felul doi din carne. Se poate face şi doar din tacâmuri. Dupa ce se spumează se adaugă sare şi piper boabe. Se lasă la foc potrivit cât este nevoie ca să fiarbă puiul. Zarzavatul se adaugă după ce a fiert pe jumătate. După ce s-a fiert, se strecoară supa în alt vas şi se adaugă găluştele cu ficat de pasăre.

 

În timp ce fierbe supa ne ocupăm de găluştele din ficat.  Se toacă cu cuţitul cei trei ficăţei de pui, se scot şi pieliţele. Se toacă şi pătrunjel verde. Se adaugă două ouă întregi, 2-3 linguri de ulei, piper, sare după gust, se amestecă şi se încorporează o felie de pâine uscată înmuiată în lapte şi pesmet cât cuprinde, pentru a fi un aluat nici prea tare nici prea moale. Ca să rămână supa limpede, se iau câteva polonice de supă şi se pun într-un alt vas, unde se fierb galuştele. Când s-au ridicat la suprafaţă sunt gata. Se muta apoi în restul de supă, se presară cu pătrunjel verde tocat şi se serveşte.
 

POFTĂ BUNĂ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *