Tratamente prevenite cu ouă

Ce se întâmplă cu tine dacă mănânci un ou pe zi? Este de-a dreptul neaşteptat. Oul este un pro­dus natural de excepţie, neapreciat la reala lui valoare terapeutică. În compoziţia acestui aliment sunt strânse la un loc peste 80% din vitaminele şi substanţele menite să hrănească organismul uman şi să îl menţină sănătos.
● Alzheimer – mai multe studii făcute în Statele Unite arată că aproximativ 90% din populația statelor cu alimentație de tip occidental are un deficit de colină în alimentație. Conținută în abundență în gălbenușul de ou, colina este o substanță cu un rol extrem de important în formarea acetilcolinei, implicată în transmiterea impulsurilor nervoase și care este deficitară la persoanele care suferă de demență senilă, în general, și de Alzheimer în special. Suplimentarea cantităților de colină prin consumul gălbenușului de ou crud este, ca atare, un bun mijloc profilactic împotriva acestei afecțiuni.
● Degenerescența maculară – două studii făcute la Universitatea de Medicină din Massa­chu­setts, Statele Unite, au arătat că persoanele care consumă un gălbenuș de ou pe zi au în sânge o concentrație de luteină și de zeaxantină mult mai mare decât persoanele cu o dietă fără ouă proaspete. Or, creșterea concentrației acestor două substanțe în sânge (de fapt, sunt pigmenții care dau culoarea specifică gălbenu­șului) reduce cu peste 50% riscul apariției și al evoluției degene­rescenței maculare.
● Cataracta – într-un alt studiu, cercetătorii danezi au demonstrat că un ou consumat zilnic reduce în medie cu 26% riscul de a dezvolta cataracta odată cu înaintarea în vârstă. De acest efect sunt de „vină”, din nou, cei doi pigmenți men­ționați, adică luteina și zeaxantina, care sunt antioxidanți puternici, stopând sau încetinind procesele degenerative din organism.
● Malnutriția – cercetările medicale arată ca ouăle aduc un aport foarte important de ami­no­acizi esențiali, de oligoelemente și de vitamine extrem de necesare sănătății organismului. Astfel, boli specifice malnutriției, cum ar fi rahitismul, anemia, avitaminoza etc., sunt evitate, consumând 1-2 ouă zilnic, în mod constant. De altfel, obiceiul de a consuma multe ouă în perioada Paștelui este o măsură foarte înțeleaptă de a compensa unele carențe nutritive din timpul celor șapte săptămâni de post de dinainte, timp în care se consumă exclusiv hrană vegetală.
● Boala coronariană și infarctul miocardic – vreme de mai multe decenii s-a crezut că un con­sum regulat de ouă este un factor cauzator de boli ale arterelor, și aceasta, din cauza conți­nutului ridicat de colesterol din gălbenușul de ou. În ultimii cincisprezece ani însă tot mai multe studii au arătat că lucrurile stau exact pe dos, consumul de ouă proaspete nefiind un factor agravant, ci unul profilactic pentru boala coronariană. De exem­plu, cercetări făcute la prestigioasa Univer­sitate de Medicină Harvard au arătat ca un consum regulat de ouă transformă homocisteina (un aminoacid neurotoxic, periculos pentru vasele de sânge și inimă) într-o substanță inofensivă pentru sistemul cardiovascular. Mai mult, consumul regulat de ouă previne oxidarea colesterolului și a trigliceridelor pe artere, fiind un excelent profilactic pentru ateroscleroză. Nu în ultimul rând, studiile au arătat că un consum regulat de ouă proaspete reduce riscul de infarct miocardic.
● Trombozele – cercetări făcute în anul 2003 în Coreea de Sud au arătat că un consum zilnic de gălbenuș de ou are efecte antiagregante plachetare, prevenind formarea trombilor (cheagurilor de sânge). Conform respectivelor cercetări, efectul de prevenire al trombozelor este direct propor­țional ca intensitate cu cantitatea de gălbenuș consumată zilnic. Curele de 1-2 săptămâni, timp în care se con­sumă unul-două gălbenușuri de ou pe zi, sunt un excelent mijloc de prevenire a trombozelor, mai ales primăvara, când alimentația cu multe verdețuri favorizează coagularea mai rapidă a sângelui.
● Cancerul mamar – un studiu inițiat de Universitatea de Medicină din Oregon, Statele Unite, și desfășurat în Shanghai (sudul Chinei), pe un eșantion de peste 1000 de femei, a arătat ca riscul de a dezvolta cancer la sân scade simțitor la femeile care consumă frecvent galbenuș de ou proaspăt. De „vină” pentru acest efect sunt, se pare, substanțele cu puternic efect antioxidant din ou, care stopează procesele de transformare a celulelor sănătoase în celule maligne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *