Un român consumă peste 20 kg de carne de pasăre pe an

Consumul de carne de pasăre în România a fost de 450 mii tone, adică 20,7 kg pe locuitor, iar consumul mediu de ouă pe cap de locuitor a fost de 235 ouă.
Cifrele sunt calculate raportând producţia internă realizată în sectorul industrial (217 mii tone şi 2,4 mld. ouă), sectorul gospodăresc (73 mii tone şi 2,7 mld. ouă) şi import (160 mii tone şi 40 mil. ouă) la întreaga populaţie a ţării.
La nivel mondial, consumul de carne variază între 0 (în societăţile vegetariene) şi 24% din totalul raţiei energetice (în lumea bogată).Danemarca este ţară cu cel mai ridicat procent de consum pe cap de locuitor. Prin cantitatea mare de proteine, carnea de pasăre conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari unei alimentaţii echilibrate. Datorită conţinutului caloric scăzut, intră în componentă majorităţii dietelor recomandate de nutriţionişti pentru obezitate.
Avantajul faţă de “carnea roşie” este că procentul de lipide este mult scăzut: 2-3%, faţă de carnea de vită, porc sau oaie, în care proporţia de grăsimi poate ajunge până la 30%. Prepararea cărnii de pui după îndepărtarea pielii va reduce şi mai mult cantitatea de lipide ingerată.
„Carnea de pasăre, prin cantitatea mare de proteine cu valoare biologică superioară (20-22g%), prezenţa vitaminelor din grupul B, a fierului, fosforului, potasiului, zincului, cuprului şi a altor elemente minerale, are proprietăţi nutritive valoroase, fiind recomandată într-o alimentaţie echilibrată. Datorită acestor substanţe nutritive conţinute, carnea de pasăre este recomandată tuturor grupelor de vârstă” a explicat Conf. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”.

 Sursa: avicultura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *