Ingrediente:
1 praf şofran, 1 linguriţă piper negru măcinat, 1 linguriţă boia ardei iute, 1 1/2 linguriţă sare, 2 ardei grași copţi curăţaţi şi feliaţi, 400 g roşii în bulion, feliate, 1 lingură ulei măsline, 300 g orez, 500 ml supă pui, 1 ceapă mare, tocată, 4 căţei usturoi pisaţi, 125 ml vin alb sec, 180 g cârnaţi Chorizo (specialitate spaniolă foarte picantă), 6 copănele carne de pui cu piele şi os.
Metodă de preparare:
Înainte să începi să găteşti pregăteşte-ţi condimentele. Amestecă vinul alb cu un praf de şofran şi sarea cu boiaua de ardei şi piperul. Cu acestea din urmă condimentează carnea de pui amestecând bine că să o acopere.
Încinge o tigaie mare neaderentă, cu mâner de metal (pentru a putea fi băgată ulterior în cuptor). Ar fi bine să ai la îndemână o tigaie specială de paella. Prăjeşte în tigaie cârnatul Chorizo tăiat bucăţele, timp de 3 minute, până când începe să se rumeneasca.
Scoate bucăţile de cârnat pe o farfurie. Adaugă o lingură de ulei de măsline în tigaie şi apoi copanelele de pui. Prăjeşte-le pe ambele părţi, timp de 8 minute. Scoate şi puiul pe farfuria cu Chorizo.
Scurge uleiul şi grăsimea strânsă din tigaie şi pune la călit ceapă, timp de 5 minute, la foc mediu. Adaugă usturoiul şi amestecă repede. Apoi orezul cu bob lung şi amestecă până când se încorporează cu ceapă. Toarnă acum vinul cu şofran şi lasă amestecul să dea în clocot.
Adaugă supă de pui, roşiile tăiate, puţin suc de roşii (3 linguri) şi ardeiul copt. Lasă-le să fiarbă înăbuşit, acoperind cu un capac. Când orezul s-a înmuiat puţin, opreşte focul şi poţi să pui bucăţelele de cârnaţi pe care să le amesteci în orez. Deasupra aşează copanelele de pui.
Acoperă tigaia cu folie de aluminiu şi pune-o în cuptorul preîncălzit la 230C/ gaz treaptă 8, timp de 25 de minute până când orezul este aproape gata făcut. Scoate din cuptor, scoate bucăţile de pui din tigaie şi condimentează cu sare şi piper, amestecând bine. Pune acum păstăile de mazăre şi din nou copanelele deasupra. Pune-le la cuptor timp de 10 minute până când păstăile, orezul şi carnea de pui sunt moi.
Sursa: foodstory.stirileprotv.ro